Duiken Noord-Cyprus

Duiken Noord-Cyprus: duik in de oudheid

Maps

Direct naar alle accommodaties

Duiken Noord-Cyprus

Cyprus is een speciaal eiland, verdeeld in tweeën en omgeven door de Middellandse Zee. Duiken Noord-Cyprus staat bekend om het eiland met volop zon wat door de eeuwen heen een smeltkroes werd van Romaanse, Griekse en Orthodoxe invloeden. Beleef een unieke duikervaring met een rode draad van oudheid. Noord-Cyprus heeft een verrassende kustlijn met langzaam aflopende stranden, steile verticale muren, tunnels, grotten, kloven en piramidevormige rotsformaties. Als je gaat duiken in Noord-Cyprus kom je hier niet om een uitgebreide variatie en hoeveelheid aan vis te zien. Je komt hier voor een weekje duiken met een klein budget, weg van het massatoerisme. Een duikvakantie naar Noord-Cyprus is een vakantie met een interessante geschiedenis.

Duiken Noord-Cyprus : onder water

Middellandse Zee groupers, amberjacks, murenes, octopussen en soldaatvissen. Dan is er nog onderwaterleven dat per seizoen varieert. In de lente zijn er jacks, amberjacks en verschillende soorten zeebrasem, gevolgd door de dolfijnen. In de vroege zomer beginnen de grote Mediterraanse groupers aan hun broedseizoen. Daarna beginnen de schildpadden hun eieren op de vele stranden te leggen. In de warme periode zijn er veel trekkersvissen en in de herfst komen de roggen.

Bekijk hier een video van Noord Cyprus

Waarom duiken Noord-Cyprus?

 • Zwembad duiken voor je open water brevet? Nope! Hoppa, tijdens je duikvakantie naar Noord-Cyprus ga je lekker gelijk het zoute water in. Duiken Noord-Cyprus: proeven die zee! Rustig aflopende stranden met zandbodem en vele meters zicht. In het begin ben je toch nog aan het klooien met je materialen dat je toch nauwelijks oog hebt voor vissen en rotsformaties.
 • Klaar voor duiken tot 30 meter. Ik ben toch niet gek! Dat scheelt een paar centjes ten opzichte van elders een Advanced brevet halen. De grotten, kloven en de enorme rotspartijen zijn best indrukwekkend onder water.
 • Met het gezin op duikvakantie naar Noord-Cyprus? Als iedereen van de familie duikt, zijn er leuke ondiepe en archeologische duikstekken. Er ligt zelfs een 60 meter lang scheepswrak op 4 meter onder het wateroppervlak in Karpas. En als jij als enige van de familie duikt, dan laat je ze toch lekker relaxen in het all-inclusive resort of bij de vakantievilla. Vraag hier je groepsofferte aan.
 • Ottomanen, Byzantijnen en… hadden we al wrakken genoemd? Een beetje gevoel voor geschiedenis moet je hier wel hebben. Een bezoek aan het Sint Hilarion kasteel en het scheepswrakkenmuseum doen je beseffen wat je onder water ziet. Een rijke historie door de verschillende eeuwen heen. Oude scheepsboeien, amphora’s, ankers. En tussendoor zie je nog wat groupers, murenes, nudi branchs, schildpadden en soldaatvissen. Erg leuk om eens je aandacht op wat anders te leggen dan op kleurrijk koraal en heel veel vissen.
 • Ondanks dat het niet in Noord Cyprus ligt, willen we toch het beroemde Zenobia wrak bij Larnaca niet vergeten. Nagenoeg elke duikschool op Noord Cyprus biedt deze dagtrip met 2 duiken aan. Dus paspoort mee, lief lachen bij de grens in Nicosia en geniet van 2 waanzinnige duiken. Ook als je geen wrakduik specialty of TEC diver bent zijn de duiken zeer de moeite waard.

Terug naar vorige pagina

Duiken Noord-Cyprus : seizoen

Het is mogelijk het hele jaar te duiken op Noord-Cyprus. Echter zijn de maanden april tot en met december optimaal te noemen. Het water van de Middellandse Zee kan in onze winter wat afkoelen. In mei is het ongeveer 20 graden op 20 meter diepte, wat oploopt naar de zomermaanden en het najaar tot circa 25 graden. Een 5mm wetsuit met eventueel een hoody is wenselijk in het voorjaar.

Duiken Noord-Cyprus : locaties

Noord-Cyprus kan toeristisch en duiktechnisch in 2 gebieden worden opgedeeld: Kyrenia en Karpaz.

Kyrenia

De duikstekken in Kyrenia zijn gelegen nabij de oude havenstad Kyrenia en zijn gemakkelijk te bereiken. De duikschool Dive Shack ligt in een kleine baai aan de Escape Beach op zo’n 10 minuten rijden vanaf het centrum van Kyrenia. Alle 20 duikstekken zijn binnen 15 minuten met de zodiak te bereiken. Een aantal duikstekken zijn zo groot dat je er makkelijk een tweede duik op kan maken bijvoorbeeld bij Paradise, Wall, Zephyros en Powerstation.

Om de geschiedenis van de duikstekken goed te begrijpen, is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan het Sint Hilarion kasteel en het scheepswrakkenmuseum in het Kyrenia Kasteel in de oude haven.

Karpas

Vanuit Kyrenia is het 1,5 uur rijden naar het dorpje Yeni Erenköy. 5 km verderop ligt de Karpas Gate Marina waar duikcentrum Mephisto Diving haar locatie heeft. Wil je weg van het toerisme en de drukte in Kyrenia, ga dan lekker naar Karpaz met haar uitgestrekte velden, wilde ezels en verlaten stranden. De duikstekken zijn in ondiep water met historische vondsten. Ook zijn er kloven en grotten tot op 42 meter diepte.

Mephisto Diving wordt gerund door de Duitse Marion die sinds begin 2003 hier haar duikschool heeft. De duikstekken liggen nogal verspreid over het schiereiland maar zijn stuk voor stuk zeer de moeite waard. Marion heeft geeft graag persoonlijke aandacht en is enorm enthousiast. Een duik met haar is erg leuk. Ze neemt je echt mee op een tocht onder water en laat je van alles zien.

De grotten, kloven en de enorme rotspartijen zijn indrukwekkend

Als je met een (deel van het) gezin een open water cursus zou willen doen, dan regelen wij een huurauto, een hotelkamer aan een baai of vakantievilla in Karpas en boekt EWDR de duiken bij Mephisto Diving. Succes gegarandeerd!

Voor meer reisinformatie over Noord-Cyprus, kijk eens op Nordzypern-touristik.

Type duik:

Flora & Fauna:

Kies hier uw accommodatie

Huis Vliegreis inbegrepen

Santoria Holiday Village

Kyrenia, Noord-Cyprus

 • Rating
 • Rating
 • Rating
 • Rating
 • Rating
Santoria Holiday Village
 • Centraal gelegen in Kyrenia
 • Kleinschalige accommodatie
 • Inclusief 5 duiken en huurauto
 • Bezoek het Kasteel St. Hilarion

Vanaf: € 675

Meer informatie Reis samenstellen
Huis Vliegreis inbegrepen

Oasis Hotel Karpas

Ayios Philon, Noord-Cyprus

 • Rating
 • Rating
 • Rating
 • Rating
 • Rating
Oasis Hotel Karpas
 • Gelegen aan oude Romeinse haven
 • Idyllische baai
 • Inclusief 5 duiken en huurauto
 • Ontdek Dipkarpas

Vanaf: € 695

Meer informatie Reis samenstellen
Naar top van pagina